Kierunek: Informatyka | Tryb: Niestacjonarne |
Nazwa modulu: Bazy danych |
Warunki wstępne:Ćwiczenia laboratoryjne |
Cele kształcenia:Przedstawić podstawowe definicję, opisać charakterystyki systemów baz danych; Zapoznać słuchaczy ze standardowym językiem baz danych SQL; Pokazać metody projektowania schematu relacyjnej bazy danych; |
Efekty ksztalcenia: | Kod efektu kierunkowego: K1I_U15, K1I_K04;K1I_W15;K1I_W14, K1I_K04; |
EK1: Student posiada wiedzę w zakresie budowy, projektowania i obsługi relacyjnych baz danych oraz wykonywania aplikacji użytkowych |
EK2: Student potrafi zaprojektować schemat relacyjnej bazy danych w 3 lub wyższej postaci normalnej |
EK3: Student umie posłużyć się językiem SQL w celu odczytania oraz modyfikacji zawartości bazy danych |
Forma i tresci ksztalcenia |
Wykład - Wprowadzenie do tematyki baz danych. Funkcje bazy danych;Modele danych. SZBD.;Język SQL - opis języka DML oraz DDL;Tworzenie bazy danych, normalizacja relacji;Diagramy związków encji;Zarządzanie bazą danych;Ochrona danych, zarządzanie transakcjami;Fizyczne projektowanie bazy danych. Przegląd narzędzi typu SZBD.; |
Ćwiczenia laboratoryjne - Zapoznanie z programem umożliwiającym interakcyjną pracę z bazą danych;Edycja i wykonywanie zapytań selekcji i projekcji w języku SQL;Modyfikacja schematów bazy danych, modyfikacja danych w SQL;Projektowanie diagramów DFD, ERD w dedykowanych narzędziach;Zapoznanie z możliwościami tworzenia aplikacji z bazą danych w określonym środowisku;Zaprojektowanie i wykonanie interfejsu użytkownika systemu z bazą danych;Testowanie i weryfikacja aplikacji z bazą danych; |
Metody ksztalcenia: Wykład - prezentacje multimedialne; Laboratorium - praca przy komputerze ; |
Metody sprawdzania osiągnięcia efektów kształcenia
- ocena podsumowująca: Egzamin pisemny z wykładu; |
Liczba punktow ECTS: 5 |
Nakład pracy studenta (godz.) : 125 |
Forma zajęc | Liczba godzin według planu studiów |
Wykład | 30 |
Ćwiczenia laboratoryjne | 30 |
Autor programu dla modułu kształcenia: dr Aleksander Klosow |
Język modulu: polski |