KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTryb: Stacjonarne
Nazwa modulu: Zarządzanie produkcją i usługami
Warunki wstępne:Brak
Cele kształcenia:Poznanie i zrozumienie istoty, celów oraz zasad, koncepcji i metod zarządzania produkcją oraz usługami. Nabycie umiejętności obliczania produktywności, progu rentowności oraz zysku operacyjnego. Poznanie i zrozumienie systemu produkcyjnego w zakresie produktu, procesu, zdolności produkcyjnej, struktury i layout’u.; Nabycie umiejętności planowania produkcji i potrzeb materiałowych oraz harmonogramowania szczegółowego. ; Poznanie i zrozumienie systemów zarządzania zapasami oraz nabycie umiejetności ich właściwego zastosowania. ;
Efekty ksztalcenia:Kod efektu kierunkowego: K1ZIP_W11,K1ZIP_W14, K1ZIP_U11, K1ZIP_U14, K1 K02_ K07;
EK1: Definiuje system produkcyjny, zarządzanie produkcją i jego cele, definiuje i oblicza produktywność, próg rentowności oraz zysk operacyjny.
EK2: Definiuje, wyjaśnia i kategoryzuje decyzje, mierniki, zasady projektowania procesów i systemów produkcyjnych; ocenia i wybiera program produkcyjny, proces, zdolność produkcyjną, layout systemu produkcyjnego. Definiuje i określa zdolność produkcyjną, cykl produkcyjny i partię produkcyjną. Potrafi zastosować wykres Gantt'a
EK3: Definiuje, wyjaśnia i stosuje właściwe metody planowania i harmonogramowania produkcji. Zna i potrafi zastosować właściwe systemy zarządzania zapasami. Zna i wyjaśnia logikę planowania potrzeb materiałowych MRP .
Forma i tresci ksztalcenia
Wykład - Istota, cele i zakres zarządzania produkcją i usługami. Pojęcie produkcji, systemu produkcyjnego i zarządzania produkcją. Struktura i ifrastruktura systemu produkcyjnego. Porównanie działalności produkcyjnej i usługowej. Zasoby produkcyjne: pracownicze, rzeczowe, kapitałowe, informacyjne, wiedzy. Funkcje zarządzania produkcją. Decyzje strategiczne i operacyjne zarządzania produkcją. Cele zarządzania produkcją. Zasady logistycznego zarządzania produkcją. Parametry przebiegu produkcji: partia, czas realizacji i zapas. Cykl obrotu kapitalu. Mierniki efektywności produkcji: produktywność, zysk operacyjny, próg rentowności, przepływ gotówki i ich obliczanie.;Decyzje strategiczne zarządzania produkcją - projektowanie systemu produkcyjnego. Wybór produktu i procesu. Rodzaje procesów: ciagłe (potokowe), nieciągłe (warsztatowe), typu projekt i ich koszty stałe oraz zmienne. Dopasowanie procesu i cech produktu. Typy produkcji. Ekonomia skali i zakresu. Rodzaje struktur procesów i systemu produkcyjnego. Wskaźnik efektywności procesu. ;Hierarchia poziomów zarządzania produkcją. Zagregowane planowanie produkcji (ZPP). Cele ZPP. Strategie ZPP: produkcja na stałym poziomie, produkcja zgodna z popytem. ;Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie. Rodzaje zapasów: zapasy nabywane, zapasy produkcji w toku, zpasy handlowe. Funkcje zapasów. Koszty zapasów: koszty utrzymania, zamawiania, niedoboru, nadmiaru. Model ekonomicznej wielkości zamówienia (EOQ). Modele zarzadzania zapasami. Model ekonomicznej wielkości produkcji. Model z niedoborami. Model z rabatami ilościowymi. Klasyczne systemy zarządzania zapasami: stała wielkość, stały okres zamawiania.;Główne planowanie produkcji (MPS): cele, istota, dane wejściowe.Planowanie potrzeb materiałowych (MRP). Logika MRP: obliczanie potrzeb brutto, oblicznie potrzeb netto, ustalanie wielkości zamówienia (partiowanie), ustalanie terminu zamówienia (terminowanie);Sterowanie produkcją. Szczegółowe harmonogramowanie produkcji. Harmonogramowania w przód i wstecz. Obciażenie przy ograniczonych i nieograniczonych zdolnościach. Strategia produkcji JIT.;
Ćwiczenia - Wybór programu i procesu produkcyjnego z wykorzystaniem metody progu rentowności.;Planowanie zdolności produkcyjnej.Cykl produkcyjny. Formy przebiegu części w procesie produkcyjnym: przebieg szeregow, przebieg równoległy, Zastosowanie wykresu Gantt'a w określaniu cyklu produkcyjnego.;Zagregowane planowanie produkcji. Opracowanie planów produkcji metodą nieformalną oraz metodą macierzy transportowej.;Planowanie potrzeb materiałowych. Określanie struktury produktu (BOM). Obliczanie potrzeb materiałowych zgodnie z logiką MRP.;Ustalanie ekonomicznej wielkości zamówienia EOQ. Obliczanie kosztów utrzymania zapasów, kosztów zamawiania. Ustalanie punktu ponownego zamawiania.;
Metody ksztalcenia: Wykład - prezentacja multimedialna; Ćwiczenia - analiza i rozwiązywanie zadań w czasie ćwiczeń z wykorzystaniem poznanych metod; Ćwiczenia - zadania domowe; Ćwiczenia - studia przypadków;
Metody sprawdzania osiągnięcia efektów kształcenia - ocena podsumowująca: Wykład - egzamin w formie testu; Ćwiczenia - średnia ważona ocen formujacych;
Liczba punktow ECTS: 5
Nakład pracy studenta (godz.) : 125
Forma zajęcLiczba godzin według planu studiów
Wykład12
Ćwiczenia12
Autor programu dla modułu kształcenia: dr inż. Jacek Rudnicki
Język modulu: polski