KARTA MODUŁU KSZTAŁCENIA
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria ProdukcjiTryb: Niestacjonarne
Nazwa modulu: Zarządzanie bezpieczeństwem
Warunki wstępne:brak
Cele kształcenia:Poznanie i zrozumienie istoty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; Nabycie umiejętności skutecznego wykorzystania rozwiązań modelowych w zakresie systemowego zarządzania bezpieczeństwem w organizacji;
Efekty ksztalcenia:Kod efektu kierunkowego: K1ZIP_U20;K1ZIP_W20;
EK1: Ma podstawową wiedzę niezbędną do zrozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
EK2: Potrafi oceniać jakość i bezpieczeństwo wyrobów
EK3: Ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym
Forma i tresci ksztalcenia
Wykład - Wprowadzenie do zagadnień bezpieczeństwa;Zarządzanie bezpieczeństwem pracy ;Zarządzanie ryzykiem zawodowym ;Zarządzanie bezpieczeństwem wyrobów przemysłowych;Zarządzanie bezpieczeństwem wyrobów żywnościowych;Zarządzanie bezpieczeństwem maszyn i urządzeń technologicznych ;
Ćwiczenia - Standard jako podstawa zarządzania bezpieczeństwem w organizacji;Zarządzanie ryzykiem zawodowym. Analiza i ocena ryzyka zawodowego ;Bezpieczeństwo wyrobów w cyklu życia produktów. ;Analiza i ocena bezpieczeństwa wyrobów żywnościowych;
Metody ksztalcenia: wykład; ćwiczenia;
Metody sprawdzania osiągnięcia efektów kształcenia - ocena podsumowująca: Praca pisemna podczas zajęć; Projekt ;
Liczba punktow ECTS: 2
Nakład pracy studenta (godz.) : 50
Forma zajęcLiczba godzin według planu studiów
Wykład12
Ćwiczenia12
Autor programu dla modułu kształcenia: dr inż. Wiesław Ładoński
Język modulu: polski