Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji | Tryb: Niestacjonarne |
Nazwa modulu: Zarządzanie bezpieczeństwem |
Warunki wstępne:brak |
Cele kształcenia:Poznanie i zrozumienie istoty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; Nabycie umiejętności skutecznego wykorzystania rozwiązań modelowych w zakresie systemowego zarządzania bezpieczeństwem w organizacji; |
Efekty ksztalcenia: | Kod efektu kierunkowego: K1ZIP_U20;K1ZIP_W20; |
EK1: Ma podstawową wiedzę niezbędną do zrozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
EK2: Potrafi oceniać jakość i bezpieczeństwo wyrobów |
EK3: Ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym |
Forma i tresci ksztalcenia |
Wykład - Wprowadzenie do zagadnień bezpieczeństwa;Zarządzanie bezpieczeństwem pracy ;Zarządzanie ryzykiem zawodowym ;Zarządzanie bezpieczeństwem wyrobów przemysłowych;Zarządzanie bezpieczeństwem wyrobów żywnościowych;Zarządzanie bezpieczeństwem maszyn i urządzeń technologicznych ; |
Ćwiczenia - Standard jako podstawa zarządzania bezpieczeństwem w organizacji;Zarządzanie ryzykiem zawodowym. Analiza i ocena ryzyka zawodowego ;Bezpieczeństwo wyrobów w cyklu życia produktów. ;Analiza i ocena bezpieczeństwa wyrobów żywnościowych; |
Metody ksztalcenia: wykład; ćwiczenia; |
Metody sprawdzania osiągnięcia efektów kształcenia
- ocena podsumowująca: Praca pisemna podczas zajęć; Projekt ; |
Liczba punktow ECTS: 2 |
Nakład pracy studenta (godz.) : 50 |
Forma zajęc | Liczba godzin według planu studiów |
Wykład | 12 |
Ćwiczenia | 12 |
Autor programu dla modułu kształcenia: dr inż. Wiesław Ładoński |
Język modulu: polski |